Passie versus ondernemerschap. Bij groei van een bedrijf hetgeen waar een ondernemer mee te maken krijgt. Vanuit de passie is het allemaal begonnen. Het bedrijf is volwassen aan het worden. De orders worden groter, Personeel moet aangenomen worden. De eens zo klein begonnen zelfstandige concentreert zich minder op de klus. Personeel, Inkoop, financiën, communicatie zijn geen bijzaak meer maar een hoofdzaak. Het vak word niet meer uitgeoefend. Natuurlijk start iedereen voor zichzelf met als doelstelling vrijheid en uiteindelijk geld verdienen. U heeft uw eigen gedachte over hoe het vak uitgeoefend moet worden. De medewerkers die nu in dienst zijn doen uw taken niet zoals uw gestart ben. Loslaten is moeilijk. De bedrijfsvoering is een blok aan uw been, de klanten zijn hetzelfde en na 5 jaar hard werken ontstaat bedrijfsblindheid!

Bedrijfsblindheid

Binnen ons bedrijf heeft bedrijfsblindheid altijd een grote rol gespeeld. Met name in de horeca is de koek vaak op na 5 jaar. Het bedrijf wat vaak uit faillissement aangekocht werd draait uitstekend. De gasten zijn tevreden en de omzet ziet nog maar een lichte stijging. Geen stijgingen meer boven de 20% zoals de vorige jaren maar een  nette stijging van 10%. De stijging vlakt af. Voor ons altijd een reden geweest om het bedrijf te koop aan te bieden. Immers de expansie is omgezet in een continuering.  Om het maximale uit een verkoop te halen is dit het moment. Het bedrijf is gezond en bloeit nog maar voor de ondernemer is er bedrijfsblindheid opgetreden.

Er is een koper met hele andere plannen

De kopende partij heeft hele andere plannen over de bedrijfsvoering. Dit is vaak het moment dat er twijfel ontstaat. Zijn de medewerkers nog wel zeker van hun baan. De prijs die word gegeven is prima in orde, maar de nieuwe formule is een totaal ander inzicht. Ook al is er twijfel, nieuwe inzichten zijn vaak goed voor een organisatie. De tijd moet dan uitwijzen of de formule slaagt of niet…