Van vakman naar directeur

Ooit begonnen als kleine zelfstandige en nu uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Uitvoerend nog steeds fulltime bezig maar gaan de weg komt u erachter dat het niet meer werkt. De acquisitie en communicatie slokt teveel tijd op. Facturen, planning, personeel en alles wat erbij komt kijken. Facturen worden te laat verstuurd waardoor de inkomsten te laat binnen komen. Rekeningen blijven liggen. Er heerst chaos. Medewerkers worden nerveus en vragen zich af hoelang ze nog willen blijven. Immers er zijn voldoende vacatures.

Veel ondernemers die vanuit passie zijn begonnen en zijn uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf krijgen hier vroeg of laat mee te maken. De zzper die ooit begon heeft nu meerdere personeelsleden in dienst. Er moet een transitie plaatsvinden. Van vakman naar directeur. Deze transitie brengt een grote verandering met zich mee. Voor het bedrijf maar vooral voor u als nieuwe directeur. De omzet groeit gestaag maar het office management komt niet op de eerste plaats. Er word namelijk geen geld mee verdient.

Verder groeien…

Om verder te groeien en de concurrentie voor te blijven dient de vakman een directeurs positie in te nemen. Startend met een volledige dag op kantoor. Geen klussen meer zelf doen en rust creëren binnen de organisatie. Medewerkers weten dat 1 dag in de week alles word geregeld. Het overmaken van salarissen, het versturen van de facturen, inkoop en sales. Wat in het verleden als een klus tussendoor werd gedaan is nu een volledige dagtaak. Voor de echte vakman is dit de grootste verandering. Gedeeltelijk afscheid nemen van de core business en de opdrachten overlaten aan het gekwalificeerd personeel wat in dienst is.

Heeft u hulp nodig om deze transitie te maken kunnen wij u tijdelijk helpen bij de administratie. Hierdoor kunt u verder groeien en de focus leggen op het vergroten van de orderportefeuille.

 

Wat kunnen wij betekenen?